zaterdag 12 november 2016

Slordig Luctor D1 krijgt deksel op de neus

In de Derde Divsie G probeerde Luctor D1 de goede lijn van de laatste weken voort te zetten in de thuiswedstrijd tegen Excelsior'31. Het team van de Rijssense megaclub stond weliswaar een stuk hoger op de ranglijst, maar tegen DZOH had Luctor bewezen dat het ook kon winnen van de grote jongens in deze competitie. In de eerste helft zag het er ook lange tijd naar uit dat Luctor andermaal voor een stunt zou kunnen zorgen. Weliswaar creëerde Excelsior een aantal mogelijkheden vanuit beter verzorgd veldspel, maar het was Luctor dat met flitsende aanvallen veruit het gevaarlijkst was. Een half dozijn kansen werd om zeep geholpen. Luctor had al met een korfbalstand op voorsprong kunnen staan, maar toen de scheidsrechter floot voor rust stond het nog steeds 0-0. Je had in de pauze het gevoel dat het team dat de eerste goal maakte, de wedstrijd ook ging winnen. In de tweede helft leek Casey de ban te gaan breken voor de thuisploeg, maar zijn diagonale schot ging net over. En als je ze zelf niet maakt... Je kon er op wachten want halverwege de tweede helft kreeg Luctor het deksel op de neus. Excelsior kwam steeds beter in de wedstrijd en scoorde uit een klutssituatie die net achter de lijn werd gekeerd door Tom. Toen de Rijssenaren daarna ook nog snel hun voorsprong verdubbelden na onoplettendheid van de Luctorverdediging was de wedstrijd gespeeld. De thuisploeg probeerde met Rogelio voorin om nog voor een kentering te zorgen, maar het was Excelsior dat in de slotfase de wedstrijd op slot gooide en een geflatteerde 0-3 op het bord zette.


Dan verwacht u nu als trouwe lezer van Ik worstel en kom boven hier het uitgebreide verslag van de wedstrijd Luctor D1 - Excelsior'31. Helaas moet u hiervoor nog even geduld hebben want uw IWEKB-verslaggever was naast zijn schrijfwerk ook belast met het verzorgen van de avondmaaltijd van zijn gezin, want moeder de vrouw was met dochterlief mee naar de wedstrijd van Luctor MC2 tegen ON. Ze hadden niks afgesproken over het eten, dus de kok van dienst mocht zelf bedenken wat de pot schafte.

Hij hoefde hierover niet lang na te denken. Het had gevroren die nacht dus het zou Hollandse winterkost worden: Gesmoorde spruitjes met hachee en aardappelpuree.

Ingrediënten:

Voor de spruiten:
750 gram spruiten
klontje boter
50ml water
75 gram spekdobbelsteentjes

Voor de puree:
1 kilo aardappelen
150ml melk
dikke klont boter
nootmuskaat
zout

7 ons runderriblappen
klont boter
el bloem
5 kruidnagels
3 laurierblaadjes
2 à 3 uien
halve fles rode wijn
peper en zout
150 gram kastanjechampigons

Bereiding:
De hachee heeft de langste bereidingstijd nodig dus daar beginnen we mee. Snijd de riblappen in grove stukken, bestrooi met peper er en zout en haal ze door het bloem dat op een bord is gestrooid. Ondertussen is de braadpan (liefst met een hele dikke bodem) met de klont boter al aan het opwarmen.

Als de boter niet meer bruist kan het vlees in de pan en mag het aanbakken tot het een mooie kleur krijgt. Doe er vervolgens de fijngesneden uien bij die je aanfruit tot ze glazig zijn.

Warmhoudplaatje
Daarna kan de rest van het bloem in de pan gestrooid worden. Even goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Snijd de champigons in stukjes en voeg het toe aan de hacheepan.

Nu kunnen de kruidnagels en laurierblaadjes erbij waarna je de boel afblust met de wijn. Voeg eventueel nog een glas water toe. Breng het geheel weer op temperatuur. Als het vocht in de pan tegen het kookpunt aan zit kan het vuur op de allerlaagste stand, eventueel met kookplaatjes want het mag wel 3 uur zachtjes garen.


Neem de rest van de wijn met een wijnglas samen met de spruiten en aardappelen en een schilmesje mee naar de woonkamer en zet Netflix of Foxsports aan, al naar gelang je voorkeur (zorg wel voor bakjes en/of afvalzakjes voor de schillen). Je hebt nu ruim tijd om in alle rust de aardappels te schillen, de kontjes van de spruiten te snijden en deze te ontdoen van lelijke buitenblaadjes. Drink ondertussen een lekker glas wijn.

Om de zoveel tijd even opstaan om met een houten lepel eventuele aankoeksels in de hacheepan weer los te roeren. Daarna weer terug naar de aardappels, spruiten en de wijn (glas bier mag trouwens ook).

Zo'n half uur voordat het vlees gaar is (dus na zo'n 2,5 uur garen), is het tijd om de aardappels half ondergedompeld op het vuur te zetten. Voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot het gaar is.

Nu de aardappelen op staan, zijn de spruitjes aan de beurt. Doe de spruitjes in een pan met een gesmolten klontje boter en fruit ze even aan tot ze mooi glanzen. Gooi er scheut water bij (zonder zout) waarna het op halfhoog vuur mag gaar smoren.

Zorg ervoor dat het glas wijn (of bier zo u wilt) binnen handbereik blijft ter voorkoming van uitdroging.

Doe de dobbelsteentjes spek in een steelpannetje en bak ze zachtjes aan.

De aardappels zullen nu wel een keer gaar zijn en mogen afgegoten worden. Doe een beker warme melk samen met een flinke klont boter bij de aardappelen waarna het met een stamper tot puree mag worden gestampt. Voeg op het laatst vers geraspte nootmuskaat toe.

Tot slot kunnen de dobbelsteentjes spek gemengd worden met de spruitjes (evt restvocht wel eerst afgieten).

Het eten is klaar, aan tafel!


Maar goed, er werd vandaag ook nog gevoetbald. Hierover kunnen lang ouwehoeren maar we houden het vandaag kort want we zijn inmiddels een uurtje verder en uw verslaggever wordt afgeleid door de uien in de hachee die hun werk beginnen te doen.

De eerste helft was vanuit Luctorzijde bekeken uitstekend. Het bood uitstekend tegenstand tegen het sterke Excelsior. De ploeg uit Rijssen speelde leuk voetbal en had ook wel wat kansen, maar Luctor was telkens levensgevaarlijk met snelle uitbraken en het loerde op foutjes van Excelsior. Teun had meermaals de 1-0 op zijn schoen maar vergat telkens de trekker over te halen. Ook Dylan en Casey konden scoren, maar zagen hun schoten naast en over gaan. Op een gegeven moment veranderde het doelgebied van Excelsior zelfs even in een flipperkast toen er door Luctor een handvol schoten op de goal afgevuurd werden. Alle ballen werden geblokt of gestopt door de keeper. Dat het bij rust nog 0-0 stond mag een klein wonder heten.

In de pauze waren de heren analisten het er over eens. De ploeg die het eerste scoort gaat winnen. Vlak na rust dacht men even dat dat Luctor zou zijn toen Casey aan zijn tegenstander ontsnapte en met een strakke boogbal de uitkomende keeper van Excelsior te slim af was. Helaas zeilde de bal net over het doel. Halverwege de tweede helft was het wel raak, zij het aan de andere kant. Excelsior was beter gaan voetballen en had Tom al een paar keer tot het uiterste getest. "Die had mie toch een paar reddingen joh!" zo zei zijn ploeggenoot Teun na afloop tegen uw verslaggever.

Een redding kwam jammer genoeg net te laat want hij stopte de bal uit een schot na een klutssituatie net achter de achterlijn. Hij duwde hem nog gauw naar voren maar de scheidsrechter wees gedecideerd naar de middenstip. Doelpunt Excelsior. Nu voltrok zich het scenario zoals de analisten voorspeld hadden. Luctor kwam de klap niet meer te boven en Excelsior speelde alsof er een last van ze was afgevallen. De 0-2 liet niet lang op zich wachten en in de slotfase maakte Excelsior er ook nog 0-3 van. Dat was zachtjes gezegd nogal geflatteerd. Met iets meer koelbloedigheid in de eerste helft had Luctor zijn opponent een flink pak voor de broek kunnen geven. Maar niet getreurd, de jonge ploeg had opnieuw bewezen dat het zich kan meten met de grote jongens in deze zware competitie. Dat geeft de burger moed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten