zaterdag 25 juni 2016

Voorhoede Luctor D1 komt op toeren

De voorlaatste wedstrijd voor de zomerstop stond voor coach Robbie en zijn Luctor D1 in het teken van de aanval. Tegenstander was eersteklasser Berghuizen. De Oldenzaalse ploeg bleek hiervoor een perfect uitgekozen sparringpartner. De wedstrijd die zich aanvankelijk voornamelijk op het middenveld afspeelde bewoog zich naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer naar de helft van de bezoekers. Vooral over de flanken zag Luctor kans om gaten te schieten in de verdedigingswal van de Oldenzalers. Halverwege de eerste helft ging het ineens hard. Glenn opende de score na een heerlijke rush over links die hij afboog naar het doel en afrondde met een onhoudbaar schot: 1-0. Kort daarop was de keeper van Berghuizen zo vriendelijk om Ryan een voorzet van Dylan te laten verlengen naar Robin die de bal met de arm (van God) over de doellijn mocht werken. Even later was Ryan zelf ook succesvol toen hij de voorzet van Sil vanaf rechts uitstekend controleerde en beheerst binnenschoot.

Na rust bracht Berghuizen de spanning op papier weer wat terug door kort achter elkaar 3-1 en 3-2 te maken. Deze stand deed echter geflatteerd aan en werd gauw weer rechtgezet door Luctor, dat in bijna alle opzichten de meerdere was van Berghuizen. Casey ontsnapte op rechts aan zijn bewaker en bekroonde zijn flitsende actie met een superstrakke voorzet die op magniefieke wijze door Ryan tegen de touwen werd gejast. Het slotakkoord was voor Dylan die een penalty zelf mocht verzilveren nadat hij in de punt van het strafschopgebied was neergehaald. Eindstand 5-2. Een prima resultaat in een wedstrijd waar Luctor vooral aanvallend gezien zich van zijn beste kant liet zien.

Na een korte pauze van anderhalve week stond de vierde oefenwedstrijd van Luctor D1 op het programma. In het uitvoerige trainingsschema dat Coach Robbie voor zijn nieuwe ploeg had uitgestippeld ging vandaag het hoofdstuk aanval en balbezit aan bod komen in de wedstrijd tegen eersteklasser Berghuizen. Op de laatste donderdagavondtraining (onder tropische omstandigheden) hadden Coach Robbie en assistent Erik daarom al diverse aanvalsvarianten met hun spelers doorgenomen. In het perspraatje na de snikhete training toonde de coach zich een tevreden man. De spelers waren volgens hem in de heteluchtoven dat voor trainingsveld moest doorgaan letterlijk en figuurlijk warmgedraaid voor de wedstrijd van zaterdag.

Gelukkig was het op zaterdagochtend zo'n 13 graden koeler dan op de avond van de laatste training. Perfect voetbalweer. De fans van D1 konden in het voorprogramma al genieten van het nieuwe Luctor E1, dat onder de hoede van coach Erik (tevens de assistent-coach van D1) een dijk van een wedstrijd speelde tegen NEO E1. Daar zag het aanvankelijk nog niet naar uit want de pupillen van NEO waren in de eerste helft een klasse beter. Luctor mocht zich gelukkig prijzen dat het "slechts" met 0-2 achter stond toen de tweede helft al even bezig was. "De wedstrijd is gespeeld" zei keeperstrainer Patrick, toch een man van enige statuur gezien zijn Heraclesverleden. Uw Serieus Luctorverslaggever hield nog een slag om de arm. "Het kan raar lopen in het pupillenvoetbal" zei hij tegen de oud-Heracleskeeper. Afijn, twintig minuten later moest hij zijn keutel weer intrekken en vaststellen dat de verslaggever een voetbalwijsgeer van betekenis was. "Ik zeg al niks meer" zei de keeperstrainer toen Luctor even daarvoor 4-2 (!) had gescoord. Inderdaad, u leest het goed, de ploeg van coach Erik had een onmogelijk lijkende achterstand omgebogen in een comfortabele voorsprong. Luctor E1 had NEO volledig overbluft.

De fans van Luctor D1 waren na deze demonstratie van Luctor E1 helemaal in de stemming gekomen. Dat wilden ze ook van hun eigen jonge helden zien. Maar net als in de wedstrijd van E1 duurde het even voor het begon te lopen bij de thuisploeg. Berghuizen weerde zich uitstekend en deed helemaal niet onder voor Luctor. In het eerste kwart van de wedstrijd hielden beide teams elkaar aardig in evenwicht zonder veel grote kansen.

Na een kwartier kwam daar ineens verandering in. Teun greep kordaat in voordat de aanvoerder van Berghuizen het penaltygebied van Luctor kon binnendringen. Hij draaide van hem weg en lanceerde Glenn met een loepzuivere pass, die op de kruising van zij- en middellijn stond geposteerd. Glenn had vanaf die plek nog veel werk te doen maar dat was aan hem wel besteed. Hij schoot uit de startblokken en zette het op een lopen.

Nadat hij zijn directe bewaker van zich had afgeschud, boog hij ter hoogte van het strafschopgebied naar binnen. Daar kapte hij met buitenkant rechts nog twee man uit....

...om vervolgens ongenadig hard de bal tegen het net te knallen.

Een doelpunt à la Robben, maar dan in spiegelbeeld, dat was genieten geblazen voor het thuispubliek.

De 1-0 luidde een ijzersterke alsook productieve fase voor Luctor in. Twee minuten later stond het al 2-0 door Robin. Een voorzet van Dylan belandde via het hoofd van Ryan en een stuit op de grond bij Robin die hem nogal koddig met zijn arm over de doellijn drukte, zonder door de keeper een stroobreed in de weg gelegd te worden.

Weer twee minuten verder maakte Ryan er 3-0 van. Sil was op de rechterflank opgestoomd en gaf een perfecte lage voorzet af in de voeten van de bonkige Luctorspits. Ryan controleerde de bal behendig...

...draaide zijn kont van de goal en haalde uit...

BAF! 3-0!

Daarna nam Luctor wat gas terug. Berghuizen kreeg de kans om wat op adem te komen en creëerde ook wat mogelijkheden. Een stuiterend schot stelde Tom aardig op de proef en kon pas met hulp van Gijs onschadelijk worden gemaakt. Een tegentreffer voor Berghuizen bleef uit tot de rust, maar Luctor moest wel een tegenvaller incasseren in de persoon van Koen die zich verstapte. Met een pijnlijke knie en een grimas op het gezicht verliet hij teleurgesteld het veld.

In de rust waarschuwde coach Robbie zijn ploeg dat de 3-0 voorsprong niet de juiste verhoudingen op het veld weergaf. Ze hadden weliswaar bijzonder efficiënt het net gevonden, maar "qua voetbal" was het verschil tussen beide teams zeker niet zo groot.

En alsof de duvel er mee speelde, kregen ze na rust nog bijna het deksel op de neus. Een onachtzaamheid achterin een minuut of 10 na rust, werd onverbiddelijk afgestraft door de geheel vrijstaande spits van Berghuizen.

Nog niks aan de hand zou je zeggen, maar dat werd anders toen enkele minuten daarna de scheids een gestrekt been van Berghuizen in het strafschopgebied van Luctor door de vingers zag. In de klutssituatie die er op volgde had een Oldenzaler het laatste woord waardoor het zomaar ineens weer 3-2 stond. Luctor was helemaal wakkergeschud. Het wilde de buffer weer wat vergroten en ging op zoek naar een vierde goal.

Ryan was dichtbij na goed doorzetten maar zijn schot ging naast via een Oldenzaler. Uit de corner die er op volgde was het bijna raak door Casey die zijn kopbal rakelings over zag gaan. Ryan en Casey bleven niet lang stilstaan bij hun missers. Getweeën waren ze meteen daarna verantwoordelijk voor de 4-2: Casey maakte een snelle actie op rechts en gaf op volle snelheid een strakke voorzet, nog net voordat de bal over de achterlijn dreigde te gaan. De bal krulde van de goal weg naar de rand van het vijfmetergebied waar Ryan - in zijn typische stijl van een aan zijn cowboy ontsnapte op hol geslagen stier - voor zijn man opdook en het het leer een lel gaf. De keeper probeerde het nog wel maar was kansloos. De bal vloog hard tegen het dak van het doel. De coaches Robbie en Erik sprongen het veld in van enthousiasme. En dat was niet overdreven want het was een aanval uit het boekje afgesloten met een juweel van een doelpunt.

Vanaf nu was Luctor duidelijk de betere ploeg. Berghuizen had geen legale wapens meer om de wedstrijd nog om te draaien waardoor het steeds meer zijn toevlucht zocht naar illegale middelen. Scheidsrechter Jan Soer had het er maar druk mee, maar hij deed dat op zijn allercharmantst.

De Oldenzaalse boefjes kregen geen uitbrander, maar werden vriendelijk toegesproken door de grote vriendelijke Reus met het fluitje. Zo bleef de sfeer prettig in en rond het veld.

In de slotfase kreeg de thuisploeg nog een paar vette kansen om de voorsprong te vergroten (Dylan en Casey) maar was net niet nauwkeurig genoeg in de afronding. Met nog een paar seconden op de klok kreeg Dylan een herkansing. Hij werd pootje gehaakt waarna hij zelf de penalty mocht nemen. Coach Robbie negeerde het advies van Co Adriaanse dat een speler die een penalty versiert hem nooit zelf mag nemen, omdat ze volgens de oud-eredivisiecoach dan zogenaamd niet de focus op bal hebben. Dylan liet zien dat de voetbalwijsheid van Adriaanse zijn beste tijd heeft gehad. Hij schoot de bal achteloos in de rechterhoek. Eindstand 5-2.

Prima wedstrijd en prima resultaat. De missie van de dag: aandacht voor de aanval was volledig geslaagd. De twee doelpunten uit "normal play" leken recht uit het theorieboekje van coach Robbie te zijn ontsproten. Geen wonder dus dat de trainer glunderde van oor tot oor toen hij van het veld afstapte.

1 opmerking:

1. Dag heren van Luctor gelukkig heb een andere wedstrijd gezien tussen een a.s. hoofdklasser Luctor D1 en een tweede klasse FC Berghuizen D1. De eindstand was wat geflateerd en het veld spel aanvallend en de druk was door Berghuizen aardig uit gevoerd. De eerste drie kansen waren dan ook voor FCB. Ondanks dat een leuke wedstrijd gezien. En julloe zijn zeker welkom voor een nieuwe oefenpot in de winterstop. Gr supporter van FCB.