zaterdag 25 maart 2017

Alle ball'n op de kop van Polko!

Man of the match
In het verre Lichtenvoorde heeft Luctor D1 een reuzenstap gezet naar verlenging van het verblijf in de Derde Divisie. Het plaatselijke LONGA'30 streed moedig om zijn laatste kans voor direct lijfsbehoud, maar moest het afleggen tegen een dodelijk effectief Luctor. Man van de wedstrijd was Ryan, die eindelijk zijn draai gevonden lijkt te hebben als midvoor. Hij scoorde drie echte spitsengoals, allemaal met zijn hoofd. Trainer Robbie blijkt dus ineens over een heus Kopfballungeheuer  te beschikken. Tot genoegen van de meegereisde Luctorschare. "Alle ball'n op de kop van Polko!" werd er al gescandeerd. De lente kon zo niet mooier beginnen voor Luctor D1. Hoewel ze officieel nog niet veilig zijn, behoort een plek in het linkerrijtje zomaar ineens tot de mogelijkheden.


"REVANCHE" stond er met koeienletters op het grote witte instructiebord geschreven toen Luctor D1 s'ochtends de bestuurskamer betrad voor de tactische bespreking. Coach Robbie wilde zijn jongens hiermee er nog eens fijntjes aan herinneren dat rode lantaarndrager LONGA hen op De Horst in de thuiswedstrijd, op een pijnlijke nederlaag had getrakteerd. "Nou dan weten we wat ons te doen staat." zei Teun tegen Casey. De stemming zat er dus al vroeg in. En dat lag trouwens niet alleen aan de oppepende woorden van de coach.

De eerste zaterdag van de lente beloofde een prachtige te worden. Bij het ochtendkrieken straalde de zon je al tegemoet tegen een blauwe hemel, ingekleurd met een paar witte accenten. Een heerlijke dag voor Lichamelijke Ontspanning NGedane Arbeid in Lichtenvoorde. Het was de laatste lange reis buiten de provinciegrenzen. Want waar waren ze inmiddels overal al niet geweest? Winterswijk, Meppel, Doetinchem, Emmen, en dan moeten ze ook nog een keer naar Genemuiden. Wat een afstanden, daar kon Luctor 1 nog een puntje aan zuigen. Busvervoer zou wel een keer fijn zijn, maar dat zit er bij een club als Luctor voorlopig nog even niet in. Het werd carpoolen dus. Ook best gezellig. Uw verslaggever mocht weer meerijden in de fantastische nieuwe Duitse bolide van de papa van Sil. Hij had'm pas een maand of twee, dus hij moest nog een beetje wennen aan alle toeters en bellen waarmee de wagen was volgestopt. Vooral de navigatie was best lastig, waardoor de terugreis iets langer duurde dan de bedoeling was. Maar wat gaf het, ze hadden geen haast.Terug naar het voetbal. Dat was dus bij LONGA'30. Een mooie grote club (1100 leden) uit Lichtenvoorde, met een fantastische nieuwe accomodatie, voorzien van moderne kleedkamers en kantine, een klassiek ogende tribune en (voor de liefhebbers) een superdeluxe kunstgrasmat. Aan het met honderden sponsorborden omringde hoofdveld was te zien dat de enige voetbalvereniging uit het 13 duizend zielen tellende dorp veel gulle fans had. Als je niet beter zou weten dan zou je denken dan dat David bij Goliath op bezoek ging. Maar zo was het niet. LONGA D1 heeft het dit jaar heel erg moeilijk. De klok stond vijf voor twaalf voor de Lichtenvoorders want met 7 punten uit 17 wedstrijden stond het strak onderaan. Het moest in het - niet malse - resterende programma minstens twee keer winnen om überhaupt nog een kans te maken op nacompetitie. Luctor was op papier nota bene de makkelijkste tegenstander in hun gevecht om het naderende onheil nog te kunnen afwenden.

Daar had Luctor D1 natuurlijk geen boodschap aan. Het wilde LONGA vandaag de genadeklap geven om zo later met een goed gevoel - en een comfortabele buffer - de strijd met de grootste overgebleven concurrent Sparta Enschede aan te kunnen gaan.

De wedstrijd ontvouwde zich in eerste instantie ook precies, zoals de Almeloërs het zich hadden voorgesteld. Luctor zette zijn tegenstander vast op eigen helft, die aanvankelijk moeite had om zich aan de wurgreep van Luctor te ontworstelen. De openingstreffer van Luctor kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Dat wil zeggen... eigenlijk toch ook weer wel. Dylan mocht namelijk een corner nemen aan de linkerkant, die hij hoog voor de pot gooide. Ryan sprong in de rug van zijn tegenstander en won het kopduel. Omdat de keeper was gestruikeld over Koen die ook al op de grond lag, stuiterde de bal pardoes in het doel: 0-1.

Ryan kopt raak: 0-1
Een paar minuten later was het andermaal raak. Als je met halfdichtgeknepen ogen keek, leek de 0-2 wel een herhaling van de eerste goal. Opnieuw een corner vanaf links met Ryan als afmaker met het hoofd. Wat een weelde voor Ryan, die met de twee rake kopballen zijn jaarproductie pardoes verdubbeld had. Luctor leek hard op weg naar een hele comfortabele uitoverwinning, maar dit was schijn. LONGA kreeg namelijk steeds meer grip op het spel van Luctor dat na de 0-2 voorsprong wat gas terug leek te nemen. Voornamelijk via dode spelmomenten moest keeper Tom een paar keer aan de bak.Bij een terugvallende bal uit een corner probeerde een speler van LONGA via een lepe boogbal Tom te verrassen. De Luctorgoalie kon de bal met een uiterste krachtsinspaning tegen de lat duwen waarna Koen de bal wegwerkte. Dat had een waarschuwing moeten zijn geweest, maar die werd niet ter harte genomen. Luctor speelde met vuur door zo'n nonchalante spelopvatting en kreeg hiervoor uiteindelijk de rekening gepresenteerd. Bij een zoveelste corner van LONGA stonden keeper en verdediging van Luctor niet op te letten, waardoor de bal zomaar ineens in het net lag: 1-2.

Het was inmiddels wel duidelijk geworden dat LONGA zeker geen walk-over was. Toen de scheidsrechter voor rust floot, hadden de spelers van Luctor D1 even tijd om hun zonden te overdenken. Ze moesten beseffen dat ze voetbalden in de Achterhoek, het land van De Graafschap dat zweert bij het motto: D'R AN!!

Maar goed, bij Luctor hadden ze ook geen verkeerd motto, IK WORSTEL EN KOM BOVEN. In de tweede helft zou duidelijk moeten worden welke van de twee lijfspreuken stand ging houden.

LONGA probeerde het nog wel. Het deed wat er van hen gevraagd werd, het ging D'r an. Maar net als bij de betaald voetbalclub uit het naburige Doetinchem, kon hun tomeloze inzet het gemis aan kwaliteit niet verbloemen. Luctor liet LONGA het spel maken, maar Luctor was in de counter steeds veel gevaarlijker. Vooral Casey zat steeds op het vinkentouw ter hoogte van de middelijn in afwachting van aanvoer uit het achterveld. Hij stond aan de basis van de 1-3 nadat Glenn hem de diepte in had gestuurd. Zijn voorzet vanaf de achterlijn was precies op maat voor Ryan die zo zijn kop-hattrick kon completteren: 1-3!

En dat is 3!

Drie goals uit evenzovele kopballen, wat een effectiviteit! Ryan is helemaal los. Dat zagen de fans ook. "Alle ball'n op de kop van Polko" werd er geroepen. Zijn vader John-Boy kon een glimlach niet onderdrukken. Dat kon de vader van Chiel een paar minuten later ook niet trouwens, want zijn oogappel had op een haar na de goal van het jaar gescoord. Zijn duizelingwekkende solo langs een handvol Lichtenvoorders deed de liefhebbers langs de lijn watertanden. Kappen... draaien... een Cruiff-turn, een Zidane, het hele voetbaltruukjeshandboek kwam langs in één eeuwigdurende weergaloze actie waarmee hij zich in scoringspositie manouvreerde. Zijn schot leek zo de rechterhoek in te zeilen, ware het niet dat de LONGA-keeper met een uiterste redding de bal tot corner kon verwerken.
In de slotfase kwam LONGA nog een paar keer dichtbij de aansluitingstreffer, maar Tom stond zijn mannetje en zijn verdedigers ook trouwens. Het was worstelen, maar ze kwamen boven. Luctor hield stand en zette hiermee een reuzenstap naar direct lijfsbehoud. De finish is in zicht, maar we zijn er nog niet. De marge van 6 punten op Sparta Enschede is prettig, maar zeker geen reden om achterover te gaan leunen. Nog een paar keer vlammen en het zou zomaar kunnen dat Luctor D1 in de bovenste helft van de Derde Divisie gaat eindigen. Wij van IWEKB houden u op de hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten