zaterdag 26 november 2016

Luctor D1 doet kampioenskandidaat Alcides blozen

Voor de laatste wedstrijd in de eerste seizoenshelft reisde Luctor D1 af naar Drenthe waar het mocht aantreden tegen Alcides uit Meppel. Van te voren was er stiekem gehoopt op een stunt door coach Robbie en zijn jongens maar toen de wedstrijd eenmaal bezig was, beseften ze dat ze een uitgelezen mogelijkheid hadden om de nummer 2 van de competitie op een smadelijke nederlaag te trakteren. Luctor kreeg genoeg kansen maar wist slechts één keer het net te vinden. Dit kwam ze duur te staan want een paar foutjes achterin werden genadeloos afgestraft door Alcides. Hiermee kroop de Drentse kampioenskandidaat van de Derde Divisie door het oog van de naald en bleef Luctor met lege handen. Ontzettend jammer want het kreeg zo één en misschien wel drie punten te weinig. Eindstand 2-1.

Glenn scoort de gelijkmaker

Van alle tegenstanders van Luctor D1 in de Derde Divisie G, kwam Alcides uit Meppel als laatste aan de beurt. En dat was niet de minste. Een blik op de stand leerde dat de thuisclub in de eerste seizoenshelft liefst 15 punten meer had verzameld dan Luctor. Het had zelfs het onverslaanbaar geachte DZC weten te kloppen waardoor deze twee teams in verliespunten op gelijke hoogte stonden.
En alsof dat nog niet genoeg was, had Alcides vorige week het regioselectieteam van SC Heerenveen D1 op 3-3 weten te houden. Daar kon promovendus Luctor met acht eerstejaarspupillen alleen maar van dromen.

Toch was coach Robbie niet van plan om zijn ploeg naar de slachtbank te laten leiden. Vlak voor het vertrek van de supporterskaravaan op Sportpark De Horst lichtte hij alvast een tipje van de sluier op van zijn tactische bespreking. Het was zaak om de ruimtes klein te houden en in de omschakeling gewoon aan te vallen en te blijven voetballen. Deze woorden konden de jongens tijdens de reis naar Drenthe nog eens goed laten bezinken, want Meppel lag niet om de hoek.

De reis er naartoe verliep niet zonder incidenten. Het begon al met een autobrand op de N36 bij Vriezenveen. De papa van Ryan twijfelde nog even of hij moest stoppen, maar zonder brandblusser was er weinig aan te beginnen. Het bestelbusje brandde helemaal uit. Even later splitste de supporterskaravaan zich in twee groepen. De papa van Sil (die de supporterskaravaan tot dat moment aanvoerde) en zijn bijrijdster (mama van Chiel) kozen voor een alternatieve route die door de meeste andere auto's genegeerd werd. De papa van Ryan en zijn co-piloot (papa van Teun) volgden hen wel en probeerden de papa van Sil nog gauw te signaleren dat hij de autoweg weer op moest, maar deze gaf geen krimp. "De mama van Chiel zal de kaart wel lezen" dacht de papa van Teun. Uiteindelijk bleek de schade mee te vallen. Ze kwamen zo'n twee minuten later aan dan de rest op Sportpark Ezinge.

Het complex van MVV Alcides was zo te zien al aardig op leeftijd. De kantine had al een opknapbeurt gehad maar de tribune - die wel dertig meter van het veld af stond - kon ook wel een likje verf gebruiken. Samen met het koude mistige weer, deed het daarom een beetje troosteloos aan.

Koud en mistig tijdens de warming-up
Even opwarmen binnen met een lekker balletje gehakt was er voor de fijnproevers van Luctor (en dat zijn er een hoop, weet u nog?) ook niet bij, want vanwege een technische storing was de warme kaart beperkt tot tosti's. Gelukkig was er wel warme koffie.

Dan nu naar de wedstrijd. Deze bleek zich volgens een heel ander scenario te voltrekken dan dat de meesten zich hadden voorgesteld. De eerste minuten waren nogal aftastend van beide zijden, waarin niet veel gebeurde. Wat wel opviel was dat het spel zich voornamelijk op de helft van Alcides afspeelde. De supporters van Luctor keken elkaar aan. "Stond deze ploeg bovenaan?" Die indruk maakten ze in ieder geval niet. De eerste grote kans was dan ook voor de bezoekers toen Casey met een mooie voorzet Teun in stelling bracht. De linksbuiten was voor zijn bewaker weggesprongen maar raakte de lastige hoge bal net niet helemaal lekker. Hierdoor hoefde de Meppeler keeper zich niet tot het uiterste te rekken om de bal te keren.

Teun test de keeper van Alcides met een volley
Het waarschuwingsschot van Luctor bleek een voorbode van een onverwacht gelijkopgaande wedstrijd te zijn. Alcides kwam geen moment lekker in het spel. Dit was ook de verdienste van Luctor, maar de bezoekers leken niet echt te beseffen dat er vandaag echt wat te halen was in Meppel. Ze speelden alsof ze een gelijkspel moesten verdedigen, maar hadden niet door dat ze voor de winst moesten gaan.
Alcides had die intentie wel, ondanks hun fletse spel. Dat was te zien toen Luctor voor het eerst achterin bij een terugspeelbal de fout in ging. De rechtsvoor van Alcides kwam zo heel simpel in balbezit en verraste Tom, die ver voor zijn goal stond, met een mooie boogbal. Tot dat moment had Alcides nog helemaal niets laten zien wat op een aanval leek maar het stond wel gewoon 1-0.

Daarna was Alcides een paar keer wat vaker in de buurt van de Luctorgoal te vinden maar eigenlijk werd het nooit echt gevaarlijk voor Tom. De beste kansen bleven komen voor Luctor. Teun kreeg zijn tweede kans na een mooie dieptepass van Glenn. Vanaf de punt van het strafschopgebied wilde de blonde linkspoot de uitkomende keeper met een lob te slim af zijn, maar helaas schoot hij naast.

Vlak voor rust had Glenn de gelijkmaker op zijn schoen toen hij de voorzet uit een vrije trap van Robin tegen de onderkant van de lat werkte. Tot opluchting van de geslagen Alcideskeeper stuitte de bal vlak voor de doellijn weer het veld in. Maar het was nog niet gedaan. Hij zag Casey op zich afkomen en nu was het een kwestie wie het eerst bij de bal was. Dat was Casey, alleen had de bal een lastige stuit waardoor deze als een hete aardappel van hem af hobbelde. Een 100% kans maar weer geen goal.

En toen was het rust. De fans van Luctor en Alcides moesten even bijkomen. Dit hadden ze niet verwacht. De bezoekers gingen hoopvol de kantine in voor een kopje koffie. In de tweede helft moest Luctor het maar eens laten zien. Dat duurde niet lang want de scheidsrechter had nog niet gefloten voor de aftrap of Robin had al bijna de gelijkmaker gemaakt.

Hij kon na een pass van Casey vrij op de goal aflopen. Helaas miste zijn schot overtuiging en werd de bal gekeerd door de Alcideskeeper.

De kopbal van Glenn stuitert in de goal
In de tegenaanval verdubbelde Alcides bijna zijn voorsprong maar Tom kwam goed zijn doel uit waardoor de kleine Drentse aanvaller de bal naast de linkerpaal schoot. Het werd nu meer een open wedstrijd maar de grootste kansen bleven komen voor Luctor. Halverwege de tweede helft gebeurde eindelijk wat al een tijdje in de lucht hing. Ryan verlengde een bal zonder te kijken ineens door op Casey. De rechtsbuiten sprintte van zijn man weg en gaf een afgemeten voorzet die door Glenn met enig fortuin over de keeper van Alcides werd gekopt. Even leek de bal net als in de eerste helft via onderkantje lat weer mis te gaan, maar nu viel hij precies achter de lijn in het doel.

De 1-1 was meer dan verdiend.
Alcides was even van slag en Luctor rook bloed. Bijna deelde Glenn ook nog de genadeklap uit toen hij na weer een goede aanval kon uithalen voor een schot. De keeper van Alcides kon met een uiterste krachtsinspanning de bal met zijn vingertoppen over de lat wippen.

De oeehs en aaahs waren niet van de lucht. Zou het dan gaan gebeuren voor Luctor? Zou het voor de grootste stunt van het seizoen gaan zorgen door kampioenskandidaat Alcides in eigen huis te kloppen? Het had zomaar gekund. Maar het gebeurde niet. Alcides ontworstelde zich uit de wurgreep van Luctor en ging weer beter spelen. Voor het eerst zag je een paar aanvallen van het team uit Meppel die ergens op leken. En uit een van die aanvallen scoorde het de 2-1. Eigenlijk veel te gemakkelijk want de verdediging van Luctor legde de aanvaller van Alcides die scoorde eigenlijk geen stroobred in de weg.

In de slotfase probeerde Robbie met Rogelio voorin het naderende onheil nog af te wenden maar tevergeefs. Het kaarsje van het moegestreden Luctor ging langzaam uit. Toen de scheidsrechter affloot was het resultaat zoals verwacht een overwinning voor Alcides. Maar wat was Luctor er vandaag dichtbij geweest. Opnieuw had het laten zien dat het niets hoeft te vrezen van de grote jongens in deze competitie. Bovendien staat het nog steeds op een plek die recht geeft op directe handhaving, precies op de helft van het seizoen. Dat is eigenlijk best een groot compliment waard.