zaterdag 11 november 2017

"Watjes" van Luctor D1 winnen van Stevo in beladen duel

Luctor D1 deed vandaag goede zaken in Geesteren door concurrent-subtopper Stevo D1 met 3-1 van zich af te schudden. Alle Luctorgoals vielen in de eerste helft waarin de ploeg van trainer Cas effectief omsprong met de kansen. Toen het 3-0 was bij rust, leek er geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers, maar in de tweede helft probeerde Stevo de wedstrijd nog te doen kantelen. De gastheren waren beter uit de kleedkamer gekomen en scoorden verdiend de aansluitingstreffer. Vanaf dat moment ontspon zich een grimmig duel dat zowel op als rond het veld werd uitgevochten. De harde kern van Luctor liet zich hier toen niet altijd van zijn fraaiste kant zien door luidkeels zijn mening te geven over het optreden van scheidsrechter Gehring. Dat hoort niet, maar dit had de arbiter wel over zichzelf afgeroepen. Met zijn scheidrechteronwaardige gedrag stak de arbiter de lont in het kruitvat. Er werd meer geschreeuwd en gevloekt dan gevoetbald. Luctor bleef desondanks vrij simpel overeind want Stevo miste de slagkracht om de ommekeer te bewerkstelligen. Eindstand 1-3, mooi was het niet, maar wel verdiend.Op de elfde van de elfde - de dag dat alle carnavalsverenigingen hun Prins Carnaval kiezen - stond de wedstrijd Stevo D1 - Luctor D1 op het programma op Sportpark De Peuverweide in Geesteren. Het zou kunnen dat er 's avonds in het roomse dorp nog een feestje gebouwd ging worden bij carnavalsvereniging de Papsleef'n maar na afloop van de pupillenwedstrijd was er van een polonaise nog geen sprake. Verwijten over en weer tussen volwassen mensen die beter even tot tien hadden kunnen tellen, voor er van alles en nog wat uit te flappen. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?

Uitvak geniet voor aanvang van een bekertje koffie in de luchroom

De voetbaldag begon nog zo gemoedelijk. Voor aanvang namen de Luctorfans plaats in de als lunchroom ingerichte Stevokantine voor een lekker bakje koffie. Na de wekelijkse koetjes en kalfjes was het tijd voor de wedstrijd op het kunstgrasveld naast het hoofdveld. De gastheren hadden 3 punten minder dan Luctor, maar daar stond tegenover dat ze een punt hadden afgesnoept van koploper MVV en nummer 2 PH zelfs hadden verslagen. Kortom een team dat moeite heeft met de mindere goden maar boven zichzelf uitstijgt als het tegen een sterke tegenstander speelt. 

Stevo moet gedacht hebben dat Luctor een topper was want ze vlogen er vol in, in de openingsfase. De eerste paar kansen waren voor de thuisclub die beiden zonder al te veel moeite door Sepp werden gekeerd. Toen de Stevostorm ging liggen, kwam Luctor beter in de wedstrijd. Er werd goed doorgejaagd waardoor Stevo geen tijd had om het spel te maken. Dat betaalde zich na zo'n 10 minuten uit in een doelpunt. Stevo kreeg de bal niet weg door het aanhoudende gestofzuig van de Luctormiddenvelders. Sem zoog één van de kruimels op en keek om zich heen wat te doen met de bal. Hij stond meer dan twintig meter van het doel, dus dat was nog best ver. "Niet schieten!!" riep aanvoerder Sil hem nog toe, maar Sem is een speler die altijd zijn eigen plan trekt. Dat gaat niet altijd goed, maar dit keer wel. Zijn hoge boogbal verdween onhoudbaar voor de zich strekkende Stevokeeper in het doel: 0-1!

Stevokeeper geklopt door onhoudbare boogbal van Sem


Dat smaakte naar meer moet hij gedacht hebben want vijf minuten later scoorde hij weer bijna na een schitterende teamaanval die liep over Ryan, Efraïm, Tristan en Ceder die de bal klaarlegde voor Sem. Zijn schot spatte uiteen op de lat, maar Teun was er als de kippen bij om de rebound met een heerlijke volley diagonaal tegen de touwen te knallen: 0-2. 

Sem ziet zijn schot op de lat knallen

Teun rent naar de terugvallende bal en neemt hem op de pantoffelBAM Jonguh! 0-2
Luctor had Stevo twee stevige dreunen uitgedeeld. Dat ging lekker zo. Maar Stevo toonde zich een taaie tegenstander. De rood-gelen bleven moed houden en probeerden een ommekeer te forceren. Er waren vele mannelijke duels en tackles die op het randje waren maar scheidsrechter Gehring liet meestal doorspelen. Dat pakte helaas niet goed uit. Toen hij een veel te late tackle (zuiver natrappen volgens de Luctorfans) op Tristan over het hoofd zag konden een aantal Luctorfans zich niet meer beheersen. Ze schreeuwden moord en brand. Ook verzorger Sergio liet zijn ongenoegen richting de scheidsrechter merken, begrijpelijk, want zijn zoon - die in de duels vandaag zijn mannetje stond - lag met een van pijn verkrampd gezicht op de grond terwijl het spel nog steeds door ging. Uiteindelijk werd er toch gefloten zodat Tristan verzorgd kon worden. 

Vanaf dat ongelukkige moment was de geest uit de fles. Ondanks dat iedereen in de rust 15 minuten kreeg om af te koelen, bleek het niet meer mogelijk om een normale wedstrijd te spelen. Publiek, spelers, staf en scheidsrechter deden beurtelings een duit in het zakje. Het is makkelijk om vanaf de kant met vingers naar schuldigen te wijzen, maar het moet gezegd worden dat het optreden van scheidsrechter Gehring niet bijdroeg aan de sfeer in en om het veld. Dat hij enkele fouten maakte hoort er bij. Niemand is foutloos en als hij ze toch maakt, dan heb je dat als toeschouwer en speler te accepteren. Maar zijn intimiderende bejegening van spelers kon echt niet door de beugel. Een kleine opsomming: 

Toen Ryan krimpend van de pijn op de grond lag nadat hij een tik op de enkels had gekregen van een Stevospeler, ging Efraïm verhaal halen bij de scheids. Daar had de man in het zwart geen boodschap aan. Hij noemde de spelers van Luctor doodleuk "Watjes". 
In de tweede helft riep hij  "Houd je bek!" tegen aanvoerder Sil omdat deze zichzelf vervloekte bij een slechte bal van hem. Naar verluidt gebruikte de scheids deze woorden in de wedstrijd nog een paar keer. 
 Bij een vrije trap voor Stevo ging Ryan voor de bal staan, wat je vaak ziet bij teams die even de boel vertragen om te zorgen dat iedereen tijd genoeg heeft om zich goed op te stellen. Hier was scheidsrechter Gehring niet van gediend. Hij gaf Ryan een flinke duw zodat Stevo de vrije trap kon nemen. 

Dit laatste ging zelfs een Luctorfan te ver die normaal gesproken de rust zelve is. "Je moet van de kinderen af blijven scheids!", riep hij hem toe.


Afijn, arbiter Gehring kreeg het voor elkaar om bijna iedereen op de kast te jagen. Spelers hadden moeite om nog respect op te brengen voor de man in het zwart. Hetzelfde gold voor het Luctorpubliek. Niet netjes, maar wel begrijpelijk. Overigens liet het Stevopubliek zich ook horen. "Voetbal is oorlog!" werd er geroepen na een harde overtreding op een Luctorspeler. En toen twee andere Luctorspelers zich in een duel lelijk blesseerden en roerloos op de grond bleven liggen, konden ze daar vrolijk om lachen. Ook niet netjes.

Toen na een tweede helft vol overtredingen en oponthoud eindelijk werd gefloten voor het verlossende eindsignaal bleef het onrustig. Het was mooi om te zien dat de spelers van Stevo en Luctor ondanks alles, elkaar netjes een hand gaven. Aanvoerder Sil bedankte ook de trainer van Stevo nog maar liet dit na bij de scheidsrechter die Sil eerder nog toe had geroepen dat hij zijn bek moest houden. Scheidsrechter Gehring was hevig verontwaardigd over dit gebrek aan respect jegens hem. "Heb je jullie aanvoerder geen manieren geleerd?" Zo kreeg trainer Cas te horen. Even later lag hij verbaal in de clinch met Sergio die ook zijn moest bek houden, net als de papa van Sil die zich nergens mee bemoeide maar alleen in de gang stond te wachten om zijn zoon op te halen. Wellicht dat naast de "ongemanierde" Sil, scheidsrechter Gehring ook nog een lesje voetbaletiquette bijgebracht kan worden.

Spelers geven het goede voorbeeld

Maar ook elders was het rumoerig. Fans van Stevo beklaagden zich over het  asociale Almelose volk dat beter maar gewoon tegen andere Almelose clubs moet spelen, maar niks bij Stevo te zoeken had. De spelers van Luctor kregen hier weinig van mee. Zij vierden met vrolijk en plagerig gezang de overwinning. Hierbij werd ter verhoging van de feestvreugde ook stevig op de kleedkamerdeur getrommeld. Hierop reageerden mensen van Stevo nogal overspannen. De scheidsrechter kwam nog een keer de kleedkamer in stormen en maande de spelers luidkeels dat ze daar mee moesten ophouden. "Je moet naar jullie kleedkamer toe, want ze breken de hele kleedkamer af!" Zei iemand anders van Stevo - met gevoel voor overdrijving - tegen Sergio die bij de kantine stond. Binnenkort zullen we horen wat er allemaal kapot is gegaan door het getrommel op de deur, als de rekening van Stevo bij Luctor in de bus valt. Zal waarschijnlijk wel meevallen.

Het was al met al een weinig verheffende vertoning al moet gezegd worden dat er één persoon was die niet mee deed in het spelletje schreeuwen en verwijten en dat was Luctortrainer Cas. Hij bleef gedurende de gehele wedstrijd en ook na afloop de rust zelve. Geen onvertogen woord kwam er over zijn lippen. Daar konden heel veel mensen van Luctor èn Stevo een voorbeeld aan nemen.

Was er verder nog iets leuks te melden? Jazeker. Je zou haast vergeten dat er nog twee goals zijn gemaakt. Teun maakte op bijna identieke wijze als zijn eerste goal de 3-0 en Stevo scoorde vroeg in de tweede helft 3-1. Daar bleef het bij. Ook zouden de papa's van Dilano en Sem nog graag een compliment aan de catering van Stevo willen geven: Hun gehaktballen waren van grote klasse.

De ballen waren top

Voor meer foto's kunt u HIERRR klikken op de link naar het webalbum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten