zaterdag 2 september 2017

Karaktervolle bekerwinst voor Luctor D1

Hallo fans, welkom terug bij Ik Worstel En Kom Boven: de plek voor echte Almelose voetballiefhebbers. Na een lange zomervakantie, waar geen einde aan leek te komen kunt u vanaf nu weer regelmatig lezen over het wel en wee van de gezelligste voetbalvereniging van Almelo en omstreken. Omdat het vorig jaar zo goed bevallen is, zal uw IWEKB-verslaggever ook dit seizoen het team van Luctor D1 met extra aandacht volgen.

Maar ook als er andere belangwekkende Luctorzaken te melden zijn, dan kunt u daar op deze plek in geuren en kleuren over lezen. Overigens zult u op deze site geen verslag aantreffen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van avc Luctor et Emergo van vrijdagavond jongstleden. Uw verslaggever was namelijk verhinderd. Ik heb inmiddels begrepen dat er best wel wat te melden is over wat er zich vrijdagavond afgespeeld heeft in de kantine van De Horst, maar omdat uw verslaggever het niet met eigen ogen heeft mogen aanschouwen, gaat hij hier niet zomaar iets uit de duim zuigen. Want als we ergens een hekel aan hebben bij Ik Worstel En Kom Boven, dan is het "fake news". Hier treft u alleen maar echte verhalen aan die zich echt hebben afgespeeld, in de beleving van uw IWEKB-verslaggever.

Waar we wel bij waren vandaag, was SC Enschede D1 - Luctor D1: de eerste officiële (beker-)wedstrijd van het seizoen van Luctor D1. Na de zomerse transferperiode heeft de ploeg een metamorfose ondergaan en kent het team veel nieuwe gezichten. Bovendien is de technische staf geheel vernieuwd en heeft coach Cas Horsman het stokje overgenomen van Robbie Barends.

"Cas Horsman?" zult u wellicht denken, "Dat is toch een keeper? Hebben keepers ook al verstand van voetbal? Patrick van der Leij gaat toch ook niet ineens voetballers trainen? - Want die kent zijn beperkingen." Maar daar moet u niet te krampachtig over doen. Cas Horsman is geen Patrick van der Leij en wie weet is Cas wel de uitzondering die de regel bevestigd: een keeper die ook verstand van voetballen heeft.

Daar leek het overigens aanvankelijk niet op, althans volgens één van de meegereisde fans, te weten de papa van Teun. Hij vond het namelijk onbegrijpelijk dat de blonde linkspoot op de rechtsbuitenpositie werd geposteerd. En hij meende dat hij recht van spreken had, want was hij niet de succescoach die in 2015 het schoolvoetbalteam van De Weier naar de vijfde plaats van het Nederlands Schoolvoetbalkampioenschap had geleid? Sinds die tijd praat hij over voetbal alsof hij het uitgevonden heeft. Zo ook vandaag. Hij oreerde tegen een gefascineerd luisterende papa van Sil (ex-keeper, dus geen groot voetballicht) dat Teun veel meer dreiging heeft vanaf links. Vanaf rechts is het een ander verhaal omdat hij dan steeds naar binnen moet draaien om de bal voor zijn goede been te krijgen.

Daar had de beste man natuurlijk wel een punt, alleen het probleem is dat er te veel linksbenige spelers rondlopen in het team van Cas. Hij zal toch af en toe een linkspoot op rechts moeten neerzetten. In de eerste helft stonden er daarom twee linksbenige buitenspelers opgesteld: Tristan op links en Teun op rechts. Over de eerste helft kunnen we kort zijn: Niet veel aan. SC Enschede en Luctor waren redelijk aan elkaar gewaagd waardoor het spel zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. Wat ook niet meehielp was dat Teun en spits Ceder al snel naar de kant moesten vanwege fysiek ongemak. Ceder kreeg een paar flinke tikken te verduren van zijn directe tegenstander en Teun kreeg weer eens last van een pijnlijke groeischijf in zijn hak.

Uit een van de spaarzame counters van SC Enschede wist de thuisploeg warempel te scoren en stond het zomaar ineens 1-0. Dit was ook de ruststand. Hier mochten SC Enschedespelers hun handen mee dichtknijpen want voor de rest had de ploeg aanvallend weinig laten zien, maar dat gold - het moet gezegd - ook voor Luctor.

Dit veranderde na rust. Gaandeweg de tweede helft ging Luctor uit een ander vaatje tappen. Nadat SC Enschede nog een levensgrote kans op 2-0 had laten liggen was het alleen nog maar Luctor dat de aanval zocht. Het had vijf minuten na rust al 1-1 moeten staan toen de scheidsrechter floot voor een strafschop na een overtreding op Sem in de zestien. Ryan schoot de bal echter bijna recht op de keeper en verprutste zo een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. De papa van Teun had aan de kant weer het hoogste woord. "Ryan moet geen penalty nemen want die neemt de ballen het liefst met zijn kop. Vorig jaar scoorde hij namelijk ook een hattrick met zijn hoofd". De vaste volgers van Luctor D1 konden zich die magnifieke wedstrijd van Ryan nog wel herinneren. Afijn, de strafschop mocht hij niet koppen en die ging er dus niet in.

Penalty gestopt

Luctor zat niet bij de pakken neer en bleef jagen op de gelijkmaker. Die kwam er toen Efraim diep op de helft van SC Enschede met een briljante solo drie Enschedeërs het bos instuurde. Zijn subtiele passje zette Delanoo (met twee o's aldus zijn vader) vrij voor de goal waarna hij de bal koelbloedig langs de keeper schoot: 1-1!

Delanoo scoort 1-1

De bezoekers voelden dat er meer in zat en gingen nu vol voor de winst. Ceder en Teun waren inmiddels ook weer in de ploeg gekomen en met Teun nu op linksbuiten en Delanoo op rechtsbuiten was er voorin veel dreiging. Het was nu alleen nog maar Luctor dat de klok sloeg. SC Enschede hing in de touwen en het was wachten op de knock-out van Luctor. Die werd uitgedeeld door man-of-the-match Delanoo. Een mislukte voorzet belandde op zijn rug en op de een of andere manier wist hij de bal onder controle te krijgen en zijn directe tegenstander uit te kappen. Voor de tweede keer deze wedstrijd kwam hij oog in oog met de keeper en gaf hij hem het nakijken: 1-2. Luctor had de wedstrijd omgedraaid

SC Enschede moest nu op zoek naar de gelijkmaker en ging alles of niets spelen. Hierdoor vielen er gaten in hun verdediging met gevaarlijke counters van Luctor tot gevolg. Hieruit hadden de bezoekers zo nog drie of vier goals kunnen scoren maar het vizier van Luctor stond niet meer op scherp. Dat was niet erg want SC Enschede had de kracht niet meer om wat terug te doen. En zo behaalde Luctor D1 in de eerste wedstrijd van het seizoen een prachtige overwinning. Op karakter en met goed voetbal. We want more!

Hieronder een kleine selectie van plaatjes die uw IWEKB-verslaggever geschoten heeft. Voor de overige foto's klikt u hierrrr.