zondag 12 maart 2017

Heracles Almelo toont mentale veerkracht tegen FC Utrecht

Hallo fans, volgers van dit blog zijn op deze plek gewend van alles en nog wat te lezen over Luctor et Emergo, maar uw IWEKB-verslaggever leek het deze week voor de verandering eens aardig om verslag te doen van de wedstrijd Heracles Almelo - FC Utrecht. Te meer omdat de woorden Ik worstel en kom boven wel heel erg van toepassing waren op deze wedstrijd.

Heracles is sinds de winterstop nog zoekende naar het juiste ritme getuige de 16e plek op de ranglijst van het kalenderjaar 2017 en ook de afgelopen twee wedstrijden tegen Ajax en NEC gingen kansloos verloren. Tegen Utrecht hoopte het team van John Stegeman voor een stuntje te zorgen, want de ploeg van Erik ten Hag blijkt in uitwedstrijden bijna niet te kloppen. Alleen PSV en Ajax wisten dit seizoen tegen de Utrechters de drie punten in eigen huis te houden. Daarnaast had het  al zijn 6 wedstrijden op kunstgras niet verloren.

Aan Stegeman de schone taak om met een strijdplan te komen. Dat viel nog niet mee want mede door blessures, waren enkele posities wel erg licht bezet. Vooral de vraag wie rechtsback moest spelen was een lastige. Vorig jaar veroverde Wout Droste een vaste plek in de hoofdmacht ten koste van Tim Breukers. Dat was natuurlijk niet zo moeilijk want Breukers kan namelijk niet voetballen. Dat kan Wout Droste wel. Dat wil zeggen, dat kon'ie. Dit jaar is hij geen schim meer van de solide back zonder fratsen, die altijd een zeven-min of hoger scoorde. Zijn niveau is inmiddels zo ver gezakt dat Stegeman uit arren moede maar weer besloot om Breukers ( 'Den Knooierd') het voordeel van de twijfel te gunnen. Maar de Almelose oefenmeester was er toch niet helemaal gerust op. Hij moest met een voetbaltactische noviteit komen om er zeker van te zijn dat de fouten die Breukers zou maken, geen gevolgen zouden hebben. Voor de zekerheid had hij Mike te Wierik daarom een linie achter Breukers geposteerd als rechtsback-back. Dat was verstandig van Stegeman maar het betekende wel dat het middenveld met een man minder speelde.

Dit zagen we terug in de wedstrijd. Het getalenteerde middenveld van Utrecht speelde onder aanvoering van baltovenar Barazite Heracles in de eerste helft geregeld van het kastje naar de muur. De 0-1 stand bij rust (goal Ayoub) was aan de magere kant. Het was aan Bram Castro te danken dat de AlmeloĆ«rs niet al met een 0-3 achterstand de kleedkamer ingingen. De Belg toonde zich als sluitpost eens te meer een puntenpakker. Toch leek er voor Utrecht, ondanks dat het slecht met zijn kansen omsprong, geen vuiltje aan de lucht. Heracles had een wake-up-call nodig om de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Die kwam er ook van de persoon van scheidsrechter Kamphuis, vlak voor rust.

Kamphuis belaagd door Heraclieden (Fotostill FoxSports)
De leidsman liet in de 45e minuut na om Van der Maarel een tweede gele kaart te geven voor het vastpakken van Kuwas, die anders zo goed als vrij baan had gehad naar het doel van Utrecht en floot voor het rustsignaal. De spelers van Heracles reageerden als door een wesp gestoken. In woord en gebaar lieten ze Kamphuis weten hoe ze over zijn coulante houding tegenover Van der Maarel dachten.

Dat het net voor het rustsignaal gebeurde was misschien maar goed ook. Nu konden ze even tot rust komen en kon Stegeman de negatieve energie bij zijn spelers kanaliseren naar positieve dadendrang. Het resultaat mocht er wezen want de Heraclieden stapten als herboren uit de kleedkamer. De 1-1 viel al in de 46e minuut toen Kuwas een heerlijke splijtende pass van Hoogma in de volle loop uit de lucht kapte, hiermee keeper Jensen van Utrecht het bos in stuurde, waarna hij behendig binnentikte.

De klap kwam hard aan bij de bezoekers, terwijl Heracles juist een mentale oppepper kreeg. Het creatieve middenveld van FC Utrecht werd voortdurend op de huid gezeten waardoor het nauwlijks nog gevaarlijk werd. De tweede helft werd een gevecht van twee speelstijlen: passie versus creativiteit. In de negentigste minuut won de passie van Heracles het van de creativiteit van Utrecht.

Bruns: van Schlemiel tot Matchwinner (Fotostill Foxsports)
Een pass van Gosens over een meter of vijftig belandde via Kuwas bij captain Bruns. Deze zag zijn schot nog gekeerd door Jensen maar in de rebound kopte Bruns de 2-1 binnen. Een mooie opsteker voor de matchwinner, want in de eerste helft was hij nog de schlemiel toen hij met een verkeerde pass de 0-1 van Utrecht inluidde.

Andermaal had Heracles zijn veerkracht getoond want het heeft met deze overwinning nu al 15 punten verzameld na eerder in de wedstrijd achter te hebben gestaan. Dat zien de Heraclesfans (en dan vooral die van Luctor) graag: Ze worstelen en komen boven.