zaterdag 17 september 2016

Benadeeld Luctor D1 vecht zich in ondertal terug

Luctor D1 had zich veel voorgesteld van de uitwedstrijd bij Sparta Enschede. Drie punten meenemen naar De Horst was het doel. Het mocht niet zo zijn. Het team van coach Robbie sleepte op karakter een gelijkspel uit het vuur, toen het bij een 1-0 achterstand het laatste kwart van de match met 10 man verder moest. Coach Robbie moest tandenknarsend accepteren dat hij voor de geblesseerd uitgevallen Ryan geen wissel meer mocht inbrengen. Hiermee ging de door de KNVB aangestelde scheidsrechter ernstig in de fout. De regels zeggen dat D-pupillen altijd mogen doorwisselen. Luctor liet zich niet kennen en ging alles of niets spelen met Rogelio in de spits. Met resultaat. De grote gelegenheidsmidvoor maakte meer dan verdiend gelijk waarna de bezoekers in de slotfase zelfs nog vol voor de winst gingen. Dat lukte net niet.

Robbie haalt verhaal bij arbiter W. Elzinga. Deze is onvermurwbaar ondanks dat hem de regels worden voorgehouden.

De derde wedstrijd van het seizoen bracht Luctor D1 naar Sparta Enschede. Vorig seizoen was de trip naar Enschede-Oost voor de toenmalige E-tjes nog een verre reis, maar dit jaar in de drie provincies omvattende Derde Divisie is het "lekker in de buurt". Een blik op de stand leerde dat Sparta een moeilijke competitiestart kende: Nul uit twee. Net als Luctor dus een ploeg dat in de eerste plaats tevreden zal zijn als het klassebehoud weet veilig te stellen aan het eind van het seizoen. Je kon dus met recht spreken van een zes-punten-pot. Coach Robbie wist dit natuurlijk ook en was er alles aan gelegen om de concurrent meteen op achterstand te zetten.

Maar Sparta-uit is altijd lastig. Hier kunnen de Perzen over mee praten:


THIS IS SPAARTAAA!!!

Bepaald geen walk-over dus. Bovendien had Robbie te kampen met een uitgedunde selectie, want Robin en Chiel konden niet spelen. Vaste invalkracht Ceder mocht daarom weer aanluiten bij de selectie. Hiermee had de ploeg twee wissels, dat moest voldoende zijn dacht de coach. 

Tot zijn niet geringe verbazing vertelde de coach van Sparta vlak voor de wedstrijd echter dat de KNVB-scheidsrechter van dienst (Dhr. Elzinga) het niet toestond om door te wisselen. Met andere woorden: gewisselde spelers mogen daarna niet meer het veld in. Zowel Luctor als Sparta waren hierover not amused. Niemand had zo snel de exacte regels met betrekking tot het wisselen paraat maar beide teams vroegen zich af of dit wel volgens de regels was. De papa van Teun googlede daarom snel even het "Handboek competitiezaken amateurvoetbal, Seizoen 2016/17" tevoorschijn op zijn smartphone. (pdf

Vliegensvlug scrollde hij door het ellenlange document tot hij het aanbelandde op pagina 53 in paragraaf 3.6.1 waar het volgende staat te lezen:

Het bewuste artikel laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Pupillen mogen gewoon doorwisselen.


Robbie kreeg de telefoon met het desbetreffende artikel van de papa van Teun  in de handen gedrukt en toog er mee naar scheidsrechter Elzinga. Deze had geen boodschap aan het officiële reglement. Hij had die dag nog - zoals hij aangaf - gebeld met de KNVB (want hij had namelijk hun nummer) en die vertelden hem dat doorwisselen niet was toegestaan. Een vreemd verhaal, want de KNVB is normaal gesproken niet bereikbaar in het weekend. En al is het waar, dan kan hij niet zomaar de officiële regels terzijde leggen. Hij had moeten inzien en erkennen dat de regels die hem waren ingefluiterd door een KNVB-dwaallicht niet klopten, want het officiële reglement stond zwart op wit voor zijn neus. Tot ontzetting van beider coaches bleef hij onverbiddelijk vasthouden aan zijn eigen foute interpretatie van de regels. Hoofdschuddend dropen ze allebei naar hun dug-out. 

Het zou kunnen dat het scheidsrechter Elzinga toch niet helemaal lekker zat dat hem vlak voor de aftrap de les werd gelezen over de spelregels want in de beginfase had hij zijn hoofd er niet helemaal bij. Hij floot Glenn af omdat hij de bal van keeper Tom binnen het strafschopgebied aangenomen had, echter.... Glenn kreeg de bal niet uit een doeltrap van Tom, maar gewoon tijdens het spel. Dan is dat uiteraard toegestaan. Toen hem dit vanaf de kant werd meegedeeld keek hij verschrikt op en stak hij zijn hand schulbewust omhoog. Het was duidelijk, Dhr. Elzinga had zijn dag niet. Hij mag hopen dat er geen rapporteur langs het veld stond.


Dylan komt te laat tot opluchting van de Spartakeeper die kennelijk nodig moet plassen

Luctor liet zich er gelukkig niet door van de wijs brengen. Na een wat stroef begin begon het steeds beter te draaien bij de blauwhemden. Sparta werd flink op de huid gezeten door Luctor waardoor het spel zich voornamelijk op de helft van de gastheren afspeelde. Dylan en Casey kregen een paar mogelijkheden om de score te openen maar de keeper was telkens een sta in de weg. Ondanks dat het net niet werd gevonden, was het spel en de inzet van Luctor een stuk beter dan een week eerder tegen Tubantia. Volgers van het team was het ook al opgevallen dat er scherp was getraind eerder deze week. Dit kreeg nu dus een vervolg in de wedstrijd tegen Sparta. Vooral Sil liet zich gelden op het middenveld. Hij stofzuigde als Jan Wouters in zijn beste dagen en pikte alle kruimels op die voor zijn onvermoeibare voeten kwamen. 


Sil in één van zijn talloze duels

Het was nog steeds 0-0 toen de scheidsrechter floot voor rust. Iedereen van Luctor stapte met een gerust gevoel naar de kleedkamer. Na rust zouden ze nog alle kans krijgen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, zo was de mening van staf en spelers.

In de tweede helft maakten Wout en Ceder hun opwachting die er in kwamen voor Gijs en Teun. Dit betekende dat Luctor al zijn wissels had opgebruikt. Althans volgens de regels van het uit de duim gezogen spelregelboekje van scheidsrechter Elzinga. Ondanks dat er niet meer kon worden gewisseld speelde Luctor allerminst met de handrem er op. Het bleef er hartsochtelijk inkleunen. Soms iets te enthousiast misschien, want zowel Ryan als Casey liepen een gele prent op. 
Maar ook Sparta begon na rust wat meer van zich af te bijten. Het meldde zich vaker op de helft van Luctor en speelde met meer zelfvertrouwen, zonder overigens echte uitgespeelde kansen te creëren. De grootste kansen waren nu ook weer voor Dylan en Casey die enkele keren over de flanken dichtbij een goal kwamen. Het was dan ook een enorme domper voor Lucor toen Sparta de score opende uit een dood spelmoment. Een vrije trap vloog over Rogelio die de bal liet gaan in de veronderstelling dat Tom de bal zou oppikken. Hij zag echter niet dat de grote nummer 3 van Sparta achter hem stond en zo de bal met enig fortuin (hij raakte'm verkeerd) over Tom kon lepelen.

Maar daar bleef het niet bij. Even later kreeg Ryan in een duel een enorme optater op zijn wreef en zeeg huilend ter aarde. Verzorger René deed nog wat hij kon met de heilzame spons maar er was geen beginnen aan. Ryan kon niet meer verder. Wat sommigen vooraf vreesden werd nu bewaarheid: Luctor moest met 10 man verder spelen omdat de scheidsrechter het vertikte om één van de twee gewisselde spelers van Luctor nog speelminuten te gunnen. Teun en Gijs bleven op de bank. Een arbitrale flater zoals je ze zelden ziet.


Ryan moet de strijd staken

Coach Robbie moest nu improviseren en zette Rogelio in de spits op de plek van Ryan. Achterin ging Luctor één op één spelen met Tom als een soort Manuel Neuer die twintig meter voor zijn doel geposteerd stond. Je zag de frustratie maar tegelijk ook de vastberadenheid op de gezichten van de Luctorpupillen. Dit laten we ons toch niet gebeuren? Er werd gestreden om elke meter, om elke bal, om elke grasspriet. Als je het niet wist dacht je dat niet Sparta, maar Luctor met een man meer speelde. De beloning volgde vijf minuten voor tijd. Rogelio denderde in zijn bekende bulldozerstijl het strafschopgebied van Sparta binnen. Waar hij vorige week nog de keeper wilde omspelen en zijn kans om zeep hielp, prikte hij nu de bal slim langs de toesnellende Spartakeeper: 1-1!

Zijn medespelers renden naar hem toe om met hem een feestje te vieren, maar Rogelio rende naar zijn grootste fan aan de kant. Met een ontroerend handgebaar (hartje) bedankte hij zijn vader. Deze is voor jou, leek hij te willen zeggen.  


Rogelio rent naar zijn grootste fan

In de hectische slotminuten bleef Luctor vol voor de winst spelen. Hierdoor was het tot het laatst spannend aan beide kanten want ook Sparta bleef gevaarlijk. Gescoord werd er echter niet meer.Robbie complimenteert zijn jongens voor hun fantastische inzet

Gewonnen werd er niet maar bij het laatste fluitsignaal overheersde de trots bij Team Luctor. Het had zich teruggevochten uit een verrloren gewaande positie. Met een man minder kwamen er onvermoede krachten naar boven in het onheus behandelde team. En als dat gebeurt, dan heb je aan Luctor D1 een hele kwaaie. Nu weten ze het bij Sparta ook:

THIS IS LUCTOOOOR!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten